Loading...
Ας ενωθούμε όλοι για να συνεχίσει “Το Χαμόγελο του Παιδιού” το πολύτιμο έργο του 2018-12-04T15:41:51+00:00

Συνέντευξη με τον Κώστα Γιαννόπουλο

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Η ΕΡΤ στηρίζει το πολύτιμο έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και, με αφορμή τη συμπλήρωση 23 χρόνων από την ίδρυσή του, αφιερώνει την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, στην προβολή των δράσεων του οργανισμού, συνδράμοντας στη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

O πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για το πολυδιάστατο έργο του οργανισμού, το οποίο έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός Ελλάδας, την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δράση του, καθώς και για τους στόχους του στο μέλλον.

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από την ίδρυση του «Χαμόγελου του Παιδιού». Ποια είναι η προσφορά του;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμπλήρωσε φέτος, στις 9 Νοεμβρίου, 23 χρόνια δράσης. 23 χρόνια από την ημέρα που ο 10χρονος γιος μου, Ανδρέας, έγραψε στο ημερολόγιό του την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να χαμογελά κάθε παιδί. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, χάρη στην καθημερινή προσπάθεια των συνεργατών μου, την ενεργή συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών, την υποστήριξη του απλού κόσμου και των επιχειρήσεων στη χώρα μας και φυσικά, χάρη στη συνεργασία μας με τους θεσμικούς φορείς, έχουμε στηρίξει περισσότερα από 1.480.000 παιδιά και τις οικογένειές τους(!). Πιο συγκεκριμένα έχουμε, πανελλαδικά, καθημερινά, όλο το 24ωρο, δώσει λύση στα προβλήματα χιλιάδων παιδιών και έχουμε καλύψει ολιστικά τις ανάγκες τους στους κρίσιμους τομείς της βίας, της υγείας, της εξαφάνισης και της φτώχειας.

Παράλληλα, χάρη στη συνεχή δράση μας, θεωρώ ότι έχουμε συμβάλει στην ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για διάφορα φαινόμενα που απειλούν τα παιδιά. Η βία κατά των παιδιών, η κάθε μορφής εκμετάλλευση, η σεξουαλική κακοποίηση, η εξαφάνιση, το bullying, μας απασχολούν έντονα και θεωρούμε ότι μέσα από την καθημερινή μας δράση τα έχουμε αναδείξει και ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί.

Πόσα παιδιά στηρίζονται σήμερα μέσα από τις δομές του;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι πολυδιάστατο και οι υπηρεσίες που παρέχει στους τέσσερις βασικούς άξονες που προανέφερα (βία, υγεία, εξαφάνιση και φτώχεια) στόχο έχουν τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση των φαινομένων. Είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί και την οικογένειά του. Ετησίως δημοσιοποιούμε τα στατιστικά στοιχεία των δράσεών μας. Βάσει των πιο πρόσφατων ετήσιων στατιστικών μας στοιχείων, το 2017 στηρίξαμε συνολικά 90.765 παιδιά και τις οικογένειές τους.

Πιο συγκεκριμένα, το 2017:

> Στη Γραμμή SOS 1056 δεχτήκαμε 221.152 τηλεφωνικές κλήσεις.

> Διαχειριστήκαμε καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης για 1.656 παιδιά.

> Πραγματοποιήσαμε επιτόπιες παρεμβάσεις για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.

> Στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111 δεχτήκαμε 6.332 κλήσεις και πραγματοποιήσαμε συμβουλευτική υποστήριξη σε 3.818 άτομα.

> Παρείχαμε θεραπευτικές υπηρεσίες σε 256 παιδιά θύματα βίας.

> Στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δεχτήκαμε 9.379 κλήσεις. Διαχειριστήκαμε τις εξαφανίσεις 128 παιδιών, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ενεργοποιήσαμε το Amber Alert Hellas.

> Με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας που διαθέτουμε, διακομίσαμε πανελλαδικά 2.803 νεογνα και παιδιά.

> Υποστηρίξαμε 1.267 παιδιά με προβλήματα υγείας.

> Στα Νοσοκομεία Παίδων απασχολήσαμε δημιουργικά 9.339 παιδιά.

> Παρείχαμε «Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία» σε 140 παιδιά.

> Στηρίξαμε ολιστικά 17.731 παιδιά και τις οικογένειές τους που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας.

> Στα 11 σπίτια μας σήμερα μεγαλώνουν 299 παιδιά, θύματα κάθε μορφής βίας.

> Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργούμε στηρίζουμε 48 παιδιά.

Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα δίνουμε στην πρόληψη, όπου το 2017:

> Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής που διαθέτουμε εξετάσαμε δωρεάν 12.749 παιδιά.

> Στο πλαίσιο της καθημερινής παρουσίας μας στα Σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήσαμε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε συνολικά 34.350 μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ή κηδεμόνες.

Τι είδους υποστήριξη χρειάζεται άμεσα ο οργανισμός, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του;

«Το Χαμόγελο» οικονομικά στηρίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στις δωρεές των συμπολιτών μας και στις χορηγίες των επιχειρήσεων. Οπότε, φυσικά, η δική τους συμμετοχή είναι καθοριστική για να συνεχίσουμε. Όμως, παράλληλα με την οικονομική στήριξη που είναι καθοριστική, πολύτιμη είναι η εθελοντική συμμετοχή στις δράσεις μας και φυσικά η ανάπτυξη συνεργασιών με τους θεσμικούς φορείς.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν λειτουργεί απομονωμένο, είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας πολλών ανθρώπων, μια ένωση υγιών δυνάμεων.

Ποιοι είναι οι στόχοι του «Χαμόγελου» για το μέλλον;

Διαχρονικά η αγωνία μας είναι η οικονομική βιωσιμότητα, η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη συνέχιση των δράσεών μας. Στόχος μας είναι να

μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, αποτελεσματικά και άμεσα. Σκοπός μας, πάνω απ’ όλα, είναι να μείνουμε

πιστοί στο όραμα, στις αξίες και στην αποστολή μας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η ΕΡΤ θα προβάλλει, από όλα τα Μέσα της, τους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του «Χαμόγελου του Παιδιού», δίνοντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ενίσχυση του έργου του.

Τρόποι στήριξης

Καλέστε στο 19810 από σταθερό ή κινητό (χρέωση: από σταθερό 2,60€ με ΦΠΑ και τέλος σταθερής τηλεφωνίας από κινητό 2,48€ με ΦΠΑ, πλέον τέλους συνδρομητών κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει λογαριασμού).

Στείλτε SMS στο 19810 τη λέξη ΧΑΜΟΓΕΛΟ (χρέωση 2,48 με ΦΠΑ, πλέον τέλους συνδρομητών κινητής 12%, 15%, 8% ή 20% βάσει λογαριασμού).

•Οι χρεώσεις είναι επιπλέον του μηνιαίου παγίου ή πακέτων χρόνου ομιλίας.

Ο Κ. Γιαννόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα για το όραμα του μικρού Ανδρέα